logotype
img1

08
Φεβ
2013

Tη σχολική χρονιά 2000-2001, μια από τις περιβαλλοντικές ομάδες του σχολείου μας ασχολήθηκε με το θέμα της υδροδότησης της περιοχής Πτελεού, Αχιλλείου, Αγ.Θεοδώρων.

Η περιβαλλοντική ομαδα


Δηλαδή με τις φυσικές πηγές και τις γεωτρήσεις στην περιοχή μας. Σκοπός του προγράμματος ήταν να έρθουν σε επαφή οι μαθητές αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής αυτής με τις δυνατότητες που έχει η περιοχή να υδροδοτεί με πόσιμο και αρδεύσιμο νερό καθώς επίσης και με τα προβλήματα που ανακύπτουν από την αλόγιστη χρήση του αλλά και από την μόλυνσή του.

Οι μαθητές της ομάδας συνέλεξαν πληροφορίες από τους κατοίκους, ήρθαν σε επαφή με τον Δήμο Πτελεού απ΄ όπου ενημερώθηκαν για όλο το υδροδοτικό δίκτυο και επισκέφθηκαν επί τόπου τις πηγές και τις τοποθεσίες απ΄ όπου τράβηξαν και φωτογραφίες.

ΤO NΕΡΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Tο νερό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για τη ζωή , είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες αποσάθρωσης πετρωμάτων και σχηματισμού ιζημάτων.

 

Ιδιότητες νερού: Βράζει στους 100C και πήζει στους 0 εφόσον είναι χημικώς καθαρό.

Στη φύση βρίσκεται σε τρεις μορφές, υγρή, στερεά και αέρια, ενώ στην υγρή φάση το νερό έχει μεγάλο ιξώδες. Οι οργανισμοί προκειμένου να προσαρμοσθούν στο αυξημένο ιξώδες έχουν όλοι ατρακτοειδές σχήμα και μπορούν και κινούνται εύκολα μέσα στο νερό, και φυσικά δεν χρειάζονται όργανα στήριξης όπως τα χερσαία ζώα. Η πυκνότητα του νερού μεταβάλλεται με τη θερμοκρασία και η μεγαλύτερη πυκνότητα είναι στη θερμοκρασία των 3,94 βαθμών Κελσίου. Αυτό έχει μεγάλη σημασία , δηλαδή ότι ο ίδιος όγκος νερού έχει το μεγαλύτερο βάρος στους 3,94 βαθμούς γιατί έχει σαν αποτέλεσμα να επιπλέουν οι πάγοι πάνω στο νερό και έτσι μπορούν και λιώνουν.

Επίσης οι χημικές ιδιότητες και ιδιαίτερα οι διαλυτικές είναι πολύ σημαντικές για το οικοσύστημα. Το νερό έχει την ικανότητα να διαλύει μεγάλη ποικιλία ουσιών. Πολλά χημικά στοιχεία και χημικές ενώσεις διαλύονται στο νερό και ορισμένες από αυτές μεταφέρονται με την επίγεια και υπόγεια κίνηση του νερού σε διάφορα σημεία της επιφάνειας της γης. Με παρόμοιο τρόπο οι θρεπτικές ουσίες διαλυμένες μέσα στο νερό διέρχονται τις ρίζες και διαχέονται σε ολόκληρο τον ιστό του φυτού. Δυστυχώς όμως με τη διάλυση αυτή μεταφέρονται και βλαβερές ουσίες.

Ο κύκλος του νερού: Το νερό ακολουθεί έναν ορισμένο κύκλο στη φύση , εισρέει με τα κατακρημνίσματα στο έδαφος και από εκεί ένα μέρος εξατμίζεται , ένα χρησιμοποιείτε από τα φυτά , ένα τμήμα συγκρατείται ως υγρασία στο έδαφος . μέρος από το νερό των κατακρημνισμάτων ρέει επιφανειακά χωρίς να εισχωρήσει στο έδαφος με κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Τα νερά που διηθούνται στο έδαφος είτε εμπλουτίζουν τα υπόγεια στρώματα είτε ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια με τη μορφή πηγών και τροφοδοτούν με νερό τα ρέματα.

O μεταπολεμικός τρόπος ανάπτυξης (αστικοποίηση, ανάπτυξη της βιομηχανίας, της γεωργίας, του τουρισμού), σε συνδυασμό με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, έχει ως αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση νερού. Τα υπόγεια νερά είναι ίσως οι μόνες ικανές πηγές να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανάγκες, γεγονός που τα κάνει να θεωρούνται ως ένα από τα πολυτιμότερα και περισσότερο αναζητούμενα αγαθά στον κόσμο.

Τα υπόγεια νερά: Τα υπόγεια νερά προέρχονται βασικά από νερά ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων, τα οποία διαπερνούν το έδαφος και πληρώνουν τους εδαφικούς πόρους. Κατά την κατείσδυσή τους φτάνουν μέχρι ένα ορισμένο σημείο κι εκεί συγκεντρώνονται μέσα σε γεωλογικούς σχηματισμούς που αποτελούν τους λεγόμενους υδροφόρους ορίζοντες. Μικρά ποσοστά των υπόγειων νερών βέβαια, είναι πιθανό να έχουν και άλλη προέλευση, όπως για παράδειγμα τα νερά που εγκλωβίστηκαν σε σχηματισμούς κατά την περίοδο της ιζηματογενέσεώς τους κι εκείνα που απελευθερώθηκαν κατά τη μετατροπή ένυδρων ορυκτών σε άνυδρα.

Η υφαλμύρωση του γλυκού νερού: Οι υδροφόροι ορίζοντες είναι υδροπερατοί σχηματισμοί.

'Εχουν δηλαδή τέτοια δομή, ώστε να είναι δυνατή η κίνηση του νερού μέσα στη μάζα τους υπό την επίδραση της βαρύτητας και πιέσεων (μοιάζουν με βρεγμένο σπόγγο). Παρά την περατότητα των γεωλογικών σχηματισμών, από παράκτιες περιοχές τα αποθέματα γλυκών υδάτων βρίσκονται συνήθως σε ισορροπία πιέσεων με τη θάλασσα έτσι, ώστε να μην αναμειγνύεται το θαλασσινό με το γλυκό νερό, παρά μόνο σε μία μικρή σχετικά ζώνη ανάμειξης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πίεση του γλυκού νερού είναι αυξημένη με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται “ρεύματα” γλυκού νερού μέσα στη θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται για παράδειγμα σπς ακτές του Ανατολικού Πηλίου.

Σε άλλες πάλι περιοχές παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο φαινόμενο. Δηλαδή, μειωμένη πίεση τmν αποθεμάτων τσυ γλυκού νερού έχει οδηγήσει σε μετακίνηση της ζώνης ανάμειξης προς την ενδοχώρα. Παρατηρείται με άλλα λόγια εισροή θαλασσίων υδάτων στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια έχουμε υφαλμύρωση του γλυκού νερού.

Η πτώση της πίεσης του γλυκού νερού και η επερχόμενη επίδραση της θάλασσας στις παράκτιες γεωτρήσεις οφείλεται σηνήθως σε ανθρωπογενείς επιδράσεις. Όταν δηλαδή το ποσοστό άντλησης ενός υδροφόρου ορίζοντα ξεπερνά το ποσοστό φυσικής αναπλήρωσης (υπεράντληση), το επίπεδο του υδροφόρου στην γύρω περιοχή πέφτει. Συγκεκριμένα δημιουργείται ένας κώνος πτώσης γύρω από τη θέση υπεράντλησης. Εφόσον δεν παρεμβάλλονται άλλα φυσικά εμπόδια (σκληρά πετρώματα, υψομετρική διαφορά, κατάλληλος προσανατολισμός των γεωλογικών στρωμάτων) μεταξύ των γλυκών υδάτων και της θάλασσας, ευνοείται η εισροή αλμυρού νερού, λόγω διαφοράς πιέσεων. Στην περίπτωαη αυτή η προκαλούμενη υφαλμύρωση ονομάζεται ανθρωπογενής.

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η αυξημένη συγκέντρωση ιόντων στο νερό ενός υδροφόρου ορίζοντα να οφείλεται σε κατάλοιπα υδάτων που υπάρχουν στα γειτονικά πετρώματα και διαλύονται στο νερό. Οπότε στην περίπτωση αυτή πρόκειται για φυσική υφαλμήρωση των αποθεμάτων γλυκού νερού.

 

Τα όρια της υφαλμύρωσης: Για να καθοριστούν κάποια συγκεκριμένα όρια συγκεντρώσεων, που να είναι ενδεικτικά της υφαλμύρωσης και κατά συνέπεια της ακαταλληλότητας του νερού, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται υπόψη η χρήση για την οποία προορίζεται.

'Υδρευση: Με βάση την υπάρχονσα εθνική νομοθεσία ως όριο που καθορίζει τη μετάβαση από γλυκό σε υφάλμυρο νερό θα μπορούσε να θεωρηθεί η προτεινόμενη ανώτατη τιμή συγκέντρωσης χλωρίου (Cl-) που καθορίζεται στην Υπουργική Απόφαση Α5/288/25.1.86, περί ποιότητας του πόσιμου νερού, σε συμμόρφωση προς την 80/778 οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, κατά προσέγγιση η συγκέντρωση ιόντων CI- πάνω από την οποία υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν συνέπειες είναι τα 200mg/l.

‘Αρδευση: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα νομοθετικά όρια που να προβλέπουν την ποιότητα του νερού που προορίζεται για αρδευτική χρήση. Το κάθε είδος καλλιεργούμενου φυτού εμφανίζει διαφορετική ευαισθησία στην συγκέντρωση αλάτων. Εμπειρικά μόνο είναι γνωστό ότι τα περισσότερα φυτά αντέχουν μέχρι συγκεντρώσεις χλωρίου της τάξης των 1500mg/l.

ΡΥΠΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ

Kάθε ουσία που εμποδίζει την κανονική χρήση του ύδατος θεωρείται ότι το ρυπαίνει. Εδώ παρατηρούνται αντιφάσεις διότι μια ουσία που το εμποδίζει από μια χρήση μπορεί να είναι απαραίτητη από μια άλλη χρήση.

Σαν παράδειγμα αναφέρεται το χλωριούχο νάτριο. Το νερό υπάρχει παντού γύρω μας στη θάλασσα , στην ατμόσφαιρα υπό μορφή υδρατμών στο έδαφος στις λίμνες στα ποτάμια κ.λ.π .

Ευτροφισμός: Δημιουργείται με το συνεχή εμπλουτισμό των υδάτων με θρεπτικά στοιχεία. Η ύπαρξη όλων αυτών των απαραίτητων θρεπτικών υλικών στο νερό προκαλεί υπέρμετρη ανάπτυξη των φυτικών κυρίως οργανισμών με διατάραξη της υπάρχουσας ισορροπίας. Αυτό οδηγεί στο γήρας της λίμνης. Βέβαια οι χρονικές περίοδοι για όλα αυτά μπορεί να είναι και χιλιάδες χρόνια, αυτό εξαρτάται από την περιεκτικότητα και την ποσότητα των θρεπτικών υλικών που εισρέουν στην λίμνη.

Όταν δεν υπάρχουν επιδράσεις από ανθρώπινους παράγοντες ο ευτροφισμός αποτελεί βραδύ φυσικό φαινόμενο. Μπορεί όμως να αποτελεί αποτέλεσμα ρυπάνσεως όταν η αύξηση των θρεπτικών συστατικών προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Δραστηριότητες οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο αποτελούν η χρήση τωνλιπασμάτων στα χωράφια ( νιτρικά φωσφορικά άλατα), η χρήση των απορρυπαντικών ( φωσφορικά άλατα) οπότε παρατηρείται απότομη αύξηση των φυτικών οργανισμών σε μια λίμνη με μια όπως ονομάζεται <<άνθιση>> του άλγους.

Όταν παρατηρηθεί αυτή η άνθιση τότε δημιουργούνται πολλά προβλήματα στη λίμνη, η υπέρμετρη αύξηση ορισμένων ανθεκτικών φυτών καταστρέφει άλλα πιο ευαίσθητα, το νερό αποκτά πράσινο χρώμα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η ανάπτυξη αυτή προκαλεί υπέρμετρη κατανάλωση του οξυγόνου οπότε παρατηρούνται αναερόβιες δράσεις με αποτέλεσμα να αναδίδονται δυσάρεστες οσμές και το νερό αποκτά επίσης δυσάρεστη γεύση και δεν είναι κατάλληλο για πόση.



ΝΕΡΟ, για πόσο ακόμα;

Ο έλεγχος της παραγωγής τροφίμων και των υδάτινων πόρων αναμένεται να είναι ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα των μελλοντικών κοινωνιών. Όπως και για το θέμα του κράτους δικαίου και του ελέγχου των πληροφοριών, πρόκειται για ένα πρόβλημα που τίθεται ήδη σήμερα, αλλά οι κλιματικές αλλαγές θα το κάνουν σίγουρα οξύτερο για πολλές περιοχές του πλανήτη μας. Ενώ στον πλούσιο βορρά η αγροτική παραγωγή αυξάνεται και βελτιώνεται, άγνωστο μέχρι πότε, εν τούτοις αυτό δεν συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Το πόσιμο ύδωρ σπανίζει σε πολλές περιοχές της Γης και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν βρίσκουν εύκολα νερό να πιουν ή και πεθαίνουν από δίψα. Πείνα και δίψα απειλούν μεγάλο αριθμό χωρών. Αυτός που ελέγχει τις παραγωγικές περιοχές και τις πηγές ύδατος, αυτός και θα κυριαρχήσει πολιτικώς στο μέλλον. Οι υπάρχουσες προβλέψεις αναφέρουν ότι τις επόμενες δεκαετίες ο έλεγχος του νερού θα είναι εξ ίσου σημαντικός με τον έλεγχο του πετρελαίου. Η αλλαγή του κλίματος προς το θερμότερο θα ερημοποιήσει μεγάλες εκτάσεις της Γης και θα ελαχιστοποιήσει τις πηγές πόσιμου ύδατος δεκάδων χωρών του τρίτου κόσμου.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

 

    • Βεβαιωθείτε πώς τα απορρυπαντικά πού χρησιμοποιούνται στο σπίτι περιέχουν μικρή ποσότητα φωσφορικά ή και καθόλου.

 

 

    • Μη χρησιμοποιείτε πολύ νερό για τα απορρίμματα.

 

 

    • Μη τραβάτε άσκοπα το καζανάκι της τουαλέτας (είναι παράλογο, να χρησιμοποιείς 8 λίτρα νερού για να ρίξεις στον οχετό ένα κομμάτι χαρτί ή ένα αποτσίγαρο) και μη ρίχνετε χονδρά χαρτιά, τσιγάρα, αλουμινόχαρτα, πλαστικά, σφουγγάρια, λιπαρά, διαλυτικά, φάρμακα ή άλλα χημικά προϊόντα στην τουαλέτα (ή στο νεροχύτη). Οι ύλες αυτές περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των συλλεκτικών εγκαταστάσεων της αποχετεύσεως κι έτσι μπορεί να ξεχειλίσουν και να ρυπάνουν την γύρω περιοχή.

 

 

    • Αλλάζοντας τα λάδια ενός αυτοκινήτου, ή μιας οποιασδήποτε μηχανής πρέπει να έχουμε προβλέψει πού θα τα απορρίψουμε. Μην ξεχνάμε πως ένα λίτρο λαδιούμεταχειρισμένου, μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού. Σε πολλές χώρες τα λάδια της αλλαγής των μηχανών ξαναχρησιμοποιούνται αφού τα διυλίσουν.

 

 

    • Ελέγχετε όλες τις βρύσες σας. Οι βρύσες που τρέχουν σπαταλούν μεγάλες ποσότητες νερού. Κλείνετε καλά τις βρύσες σας.

 

 

    • Μη σπαταλάτε περισσότερο απ' ότι πρέπει νερό για το πότισμα των κήπων σας. (αυτόματα συστήματα ποτισμού εξοικονομούν έως και 80% νερό!)

 

 

    • Να χρησιμοποιεί το αυτόματο πλυντήριο ρούχων μόνο με γεμάτο κάδο και όσο το δυνατόν σε χαμηλές θερμοκρασίες.(Να προτιμάτε το αυτόματο πλυντήριο, και όχι το πλύσιμο στο χέρι , είναι δεδομένα ότι χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό!)

 

 

    • Να περιοριστεί το πλύσιμο αυλών και μπαλκονιών , ειδικά στους καλοκαιρινές μήνες.

 

 

    • Να περιοριστεί το πλύσιμο αυτοκίνητων .

 

 

    • Μη αφήνετε την βρύση ανοιχτή για πολύ ώρα όταν πλένετε τα δόντια , όταν κάνατε ντους , να προτιμάτε το σύντομο ντους και όχι το μπάνιο στην μπανιέρα.

 

 

    • Μη αφήνετε την βρύση ανοιχτή όταν πλένετε τα πιάτα , να κλείνεται ο νεροχύτης ,η να χρησιμοποιηθεί μια λεκάνη , το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων είναι προτιμότερο (εξοικονόμηση νερού έως και 60%!)

 

 

ΔΗΜΟΣ ΠΤΕΛΕΟΥ - ΥΔΡΕΥΣΗ ΠΤΕΛΕΟΥ, ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ, ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΟΡΩΝ, ΓΑΥΡΙΑΝΗΣ



O δήμος μας υδρεύεται από φυσικές πηγές και από γεωτρήσεις. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας νερού λόγω της αυξανόμενης ζήτησης ειδικότερα τους θερινούς μήνες όπου αυξάνεται η κατανάλωση λόγω του τουρισμού. Το πρόβλημα της παρατεταμένης ανομβρίας, η έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων καθιστούν μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή μας.

Οι πηγές έχουν πέσει σημαντικά και οι γεωτρήσεις έχουν λίγα αποθέματα με αποτέλεσμα να τις κατεβάζουμε σε μεγαλύτερα βάθη .Αυτό δημιουργεί επίσης πρόβλημα γιατί δεν μπορούμε να περάσουμε την επιφάνεια της θάλασσας γιατί θα αντλούμε αλμυρό νερό. Αν και ο δήμος δοκιμάζει σε πολλά σημεία γεωτρήσεις δεν έχουν αποτέλεσμα .

Γι’ αυτό πρέπει να στραφούμε σε άλλους τρόπους με κατασκευές φραγμάτων για παράδειγμα σε περιοχές όπως η Όθρυς και επίσης στη περιοχή μας να φροντίσουμε όπου υπάρχουν νερά (ρέματα, πηγές, κ.α) να είναι καθαρά για να τα εκμεταλλευόμαστε.

Τέλος με την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε νερό για πότισμα , πυρκαγιές και άλλες ανάγκες . Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων η χρησιμότητα του νερού και να μην το μολύνουμε με φυτοφάρμακα και ότι άλλο μπορεί να είναι βλαβερό .

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΤΕΛΕΟΥ

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Πτελεού διαθέτει δύο δεξαμενές στις θέσεις “Σταυρός” και “Μπουρνιάς”, χωρητικότητας 80 και 50 κυβικών μέτρων αντίστοιχα. Διαθέτει επίσης τρία (3)

αντλιοστάσια στις θέσεις “Σταυρός”, “Αγ. Παντελεήμονας” και “Σκαλοπατήματα”, με διάμετρο σωλήνα τριών ιντσών, το κάθε ένα. Το χειμώνα που οι υδρευτικές ανάγκες είναι μειωμένες, χρησιμοποιείται νερό αποκλειστικά από τις πηγές της “Παλιοσυκιάς”.

 

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΗΓΑΔΙ

Η παραλία του Πτελεού, “Πηγάδι” διαθέτει δύο δεξαμενές στη θέση “Προφήτης Ηλίας”, χωρητικότητας 60 και 120 κυβικών μέτρων, από τις οποίες η δεύτερη χρησιμοποιείται μόνο το καλοκαίρι. Υπάρχουν επίσης δύο (2) αντλιοστάσια στις θέσεις “Καραφέρη” και “Παραγρλιά”, με διάμετρο σωλήνα, τεσσάρων ιντσών, το κάθε ένα.

 

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΓΑΒΡΙΑΝΗ

Ο οικισμός της Γάβριανης υδρεύεται από τέσσερις πηγές, διαθέτει μια δεξαμενή χωρητικότητας 80 κυβικών μέτρων και το αντλιοστάσιο του οικισμού διαθέτει σωλήνα τεσσάρων ιντσών.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ

Το Δημοτικό Διαμέρισμα του Αχιλλείου διαθέτει δύο δεξαμενές 80 και 100 κυβικών μέτρων αντίστοιχα, ενώ από τα τρία αντλιοστάσια που διαθέτει λειτουργούν τα δύο στις θέσεις “Κληματαριά” και “Μελάνη” και είναι ανενεργό αυτό στη θέση “Κουροκλέτι”. Οι διάμετροι στις σωλήνες των αντλιοστασίων είναι τριών ιντσών.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ




Το Δημοτικό Διαμέρισμα των Αγίων Θεοδώρων υδρεύεται από την πηγή “Φλέβα” και την γεώτρηση στη θέση “Κουκουζιά”. Διαθέτει δύο δεξαμενές στις θέσεις “Φλέβα” και “Αγ. Κωνσταντίνος”, χωρητικότητας 120 και 80 κυβικών μέτρων αντίστοιχα.

 


ΠΗΓΑΔΙΑ

Στην Αγία-Μαρίνα

Ένα πηγάδι στην Αγία-Μαρίνα δίπλα από την βρύση της Αγίας - Μαρίνας. Είναι το πιο βαθύ πηγάδι (γύρω στα 20 μέτρα) στην Αγία - Μαρίνα, αλλά έχουν ρίξει σκουπίδια στο εσωτερικό του και δεν πίνουν νερό πια από εκεί. Άλλα πηγάδια στην Αγία - Μαρίνα είναι: 1.Της χήρας Λίτσας Μαλλιαρού, 2.Της χήρας Βασιλικής Παπακωνσταντίνου, 3.Του Σπύρου Αντωνάκη, 4.Της Κατίνας Ζαγορείτη και 5.Του Χαράλαμπου Λεϊμονή.

Στον Πτελεό

Στην πλατεία του Πτελεού υπήρχε μέχρι το 1968 ένα πηγάδι και μετά το έκλεισαν και έγινε αυτή η βρύση που υπάρχει τώρα. Το πηγάδι αυτό το είχε φτιάξει το 1887 ένας Φαναριώτης Αξιωματικός που ονομάζονταν Χουρμουζιάδης από την Κωνσταντινούπολη αλλά οι προπαππούδες του ήταν από τον Πτελεό, και έγραψε στο πηγάδι: ΄΄Το ανεγείρω στην μνήμη των προγόνων μου΄΄. Ο Χουρμουζιάδης ήταν στην Ελληνική φρουρά που υπήρχε τότε.

Τουλούμπες

Υπήρχαν στην παραλία στην θέση του μαγαζιού του κ. Καραφέρη και μια στη Γενεούπου το νερό ήταν γλυφό.

Το Χαβούζι της Πρινιότσας

Είναι Τούρκικο και το είχαν φτιάξει πασάδες. Είναι χτισμένο με οροφή και είναι σκεπαστό με καλή ποιότητα νερού.

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΤΕΛΕΟΥ

ΠΤΕΛΕΟΣ

 

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ(3)

ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΚΑΛΟΠΑΤΗΜΑΤΑ

ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΗ(1)

ΠΑΛΙΟΣΥΚΙΑ

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ(2)

ΣΤΑΥΡΟΣ 
ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ

ΔΙΚΤΥΟ:

3 ΒΑΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΠΤΕΛΕΟΣ - ΠΑΡΑΛΙΑ

 

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ(2)

ΠΑΡΑΓΡΙΛΙΑ ( ΛΕΥΚΗ ) ΚΑΡΑΦΕΡΗ

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ(2)

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑ (Μεγάλη) 
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑ ( Μικρή - Λειτουργεί όλο τον χρόνο)

ΓΑΥΡΙΑΝΗ

 

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ: (1)

 

ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΕΙΣ: (3)

 

ΔΕΞΑΜΕΝΗ: (1)

 

ΑΧΙΛΛΕΙΟ

 

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ(2)

ΕΘΝΙΚΗ, ΠΡΟΣ ΓΛΥΦΑ

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ: (2)

 

ΔΙΚΤΥΟ:

3 ΒΑΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ

 

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ(2)

ΚΟΜΒΟΣ
ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΗ: (1)

ΦΛΕΒΑ

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ(2)

ΦΛΕΒΑ
ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ



Πηγές:

 Πτελεού

 Αχιλλείου

 Αγ. Θεοδώρων

ΔΕΞΑΜΕΝΗ

2

2

1

2

2

9

ΓΕΩΤΡΗΣΗ

3

2

1

3*

2

11

ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΗ

1

 

3

 

1

5

ΟΙΚΙΣΜΟΙ

ΠΤΕΛΕΟΣ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΤΕΛΕΟΥ

ΓΑΥΡΙΑΝΗ

ΑΧΙΛΛΕΙΟ

ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ

ΣΥΝΟΛΑ

* Η 1 δεν χρησιμοποιείται λόγω εφαλμυρότητας του νερού
ΧΛΩΡΙΩΤΗΡΕΣ = 12 [10 ΓΕΩΤΡ. + 1ΠΑΛΙΟΣ. + 1 ΦΛΕΒΑ ( ΔΕΞΑΜ.) ]
ΦΡΕΑΤΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ = 4 [ ΣΤΑΥΡΟΣ ,ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑΣ (1), ΓΑΥΡΙΑΝΗ ,ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟ]

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Καραφέρης Ιωάννης (ΠΕ4)

 

 

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α΄Γυμνασίου

Παπαδοπούλου Σοφία

Μάνου Βαλεντίνα

Στουρνάρα Κατερίνα

 

Β΄Γυμνασίου

 

Ξυνού Μαρίνα

Θάνου Ηλιάνα

Καραδήμου Δέσποινα

 

Γ΄Γυμνασίου

 

Πλασταρά Κατερίνα

Αλαμανιώτης Παναγιώτης

Χαμονικολάου Θέμιδα

Καλτσούνης Αποστόλης

Αλαμανιώτης Βαγγέλης

Γαυρινιώτης Γιώργος

Ξηρογιάννη Σοφία

Μαλλιαρού Δήμητρα

Πέτση Κατερίνα

Σαλάτα Ελεντίνα

Μιχοπούλου Ντίνα

Καραδήμου Λένα

Καραφέρη Κική

Χατζηπλή Σοφία

Τσάτσαλου Ευδοκία

 

Α΄Λυκείου

 

Δαγρέ Αλέκα

Πασαγιάννη Βίκυ

Βασιλείου Δέσποινα

Στεργίου Έφη

Φυσέκης Δημήτριος

 
Συνημμένα:
ΑρχείοΠεριγραφήΜέγεθος αρχείου
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (piges.zip)Φωτογραφικό υλικό 1318 Kb