logotype
img1

29
Νοε
2015

   Το Γραμματίκειο Γυμνάσιο Πτελεού φιλοξένησε  καθηγητές και μαθητές από σχολεία έξι χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εrasmus+.

  Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ «SAVE TODAY SURVIVE TOMORROW», στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας σε κοινή σύμπραξη με  άλλα έξι σχολεία του προγράμματος - της Πολωνίας (Zamosc), της Τουρκίας (Giaziantep), της Γερμανίας (St. Georgen), της Ιταλίας (Lavello), της Πορτογαλίας (Peso de Regua), και της Ουγγαρίας (Szazhalombatta) - οι καθηγητές και οι μαθητές του  υποδέχτηκαν  και  φιλοξένησαν τους καθηγητές και μαθητές των παραπάνω σχολείων  από τις 19 έως  τις 24 Νοεμβρίου 2015.

   Μετά τη δεύτερη διεθνή συνάντηση την συντονιστών καθηγητών που οργανώθηκε από το Γυμνάσιο Πτελεού  τον Σεπτέμβριο του 2015, ακολούθησε...

η τρίτη διεθνής συνάντηση και ανταλλαγή μαθητών.  Το πρώτο ταξίδι των μαθητών ήταν στο Ζάμοστς της Πολωνίας (τον Δεκέμβριο 2014) και το δεύτερο στο Γκάζιαντεπ της Τουρκίας (τον Απρίλιο 2015). Στις 19 Νοεμβρίου το Γυμνάσιο Πτελεού υποδέχτηκε 11 Ευρωπαίους καθηγητές και 19 μαθητές. Οι καθηγητές παρέμειναν στο Βόλο, ενώ οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες των μαθητών του Πτελεού, σύμφωνα με  τον σχεδιασμό του προγράμματος ,το οποίο έχει ως στόχο να εμπλέξει τους μαθητές σε δραστηριότητες σχετικές με την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανακύκλωση, να τους ευαισθητοποιήσει  σε περιβαλλοντικά θέματα (αναβάθμισης του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος), με τελικό στόχο να προκύψουν έτσι μελλοντικοί ενεργοί πολίτες με ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση και δραστηριότητα.

   Στις 20 Σεπτεμβρίου η ομάδα των αποστολών των εταίρων χωρών είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη φυτοπαθολογία, τη διαχείριση αποβλήτων, τις μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας, την φυτοπροστασία. Ακολούθησε το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου με τη εξαίρετη συλλογή εντόμων και πεταλούδων από τον Κ. Κουτρούμπα.

   Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της Ελλάδας που φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής της Θεσσαλίας από την παλαιολιθική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. 

   Στις 21 Σεπτεμβρίου οι ευρωπαϊκές αποστολές επισκέφθηκαν   το Αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο, όπου ο καθηγητής κ. Νάνος παρουσίασε στους μαθητές δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη φάρμα, όπως παραγωγή ενεργειακών φυτών για μείωση χρήσης  των εισαγόμενων υδρογονανθράκων, αποθήκευση άνθρακα στο έδαφος για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των καλλιεργειών και μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων με εναλλακτικές μεθόδους φυτοπροστασίας. Η επαφή τους με την εξοικονόμηση - αποταμίευση ενέργειας  συμπληρώθηκε με την επίσκεψή τους  στο φωτοβολταϊκό πάρκο του κ. Απ. Μπομπόλα στο Θεσσαλικό κάμπο, όπου ενημερώθηκαν από τον ίδιο για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Παρουσιάστηκαν πληροφορίες στο τρίπτυχο ? Κατασκευή / Υλοποίηση / Εγκατάσταση και ακολούθησε επίδειξη διάφορων φωτοβολταϊκών πανέλων ? trackers, με πλεονεκτικότερο αυτό που ακολουθεί όλη την πορεία του ήλιου (σε 2 άξονες).  Στη συνέχεια μετέβησαν στα Μετέωρα, το χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως διατηρητέο μνημείο της ανθρωπότητας. Η μοναστηριακή πολιτεία που έφτασε στην ακμή της το 17ο αι., σήμερα αριθμεί μόνο επτά μοναστήρια όπου διασώζονται μνημεία πολιτισμού κι έργα μεταβυζαντινής τέχνης.

   Στις 22 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του συγκροτήματος Τσαλαπάτα, ενώ στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο παραδοσιακό χωριό του Πηλίου, τη Μακρυνίτσα, όπου επισκέφθηκαν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου και συνομίλησαν, τέλος, με βοτανοπώλες του Πηλίου.

   Η τελευταία μέρα της παραμονής τους στην Ελλάδα ήταν αφιερωμένη σε δράσεις σχετικές με μεθόδους και τρόπους διαχείρισης-εξοικονόμησης κι αποταμίευσης ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου. Εκεί οι  μαθητές παρουσίασαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του τόπου τους κι εργάστηκαν ομαδικά σε μεικτή σύνθεση για εκπόνηση εργασίας. Προέβησαν σε δεντροφύτευση και δημιουργία λαχανόκηπου, σε κατασκευή φωλιών για τα πουλιά. Φιλοτέχνησαν κάρτες κατασκευασμένες από τους ίδιους από ανακυκλωμένο χαρτί κι επισκέφθηκαν το σύγχρονο οικολογικό ελαιοτριβείο του κ. Σιαμανίκου, όπου ενημερώθηκαν για τα στάδια παραγωγής ελαιόλαδου και την επεξεργασία της ελιάς. Η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήριο γεύμα που ετοίμασαν με πολλή προθυμία και αγάπη οι γονείς των μαθητών του Γυμνασίου Πτελεού. Χαμόγελα και δάκρυα επισφράγισαν τη μέρα.

   Και το ευρωπαϊκό ταξίδι συνεχίζεται? επόμενος σταθμός η Πορτογαλία τον Φεβρουάριο του 2016.