logotype
img1

30
Μαρ
2017

Ένα αμαξίδιο, για τις ανάγκες του σωματίου κινητικά αναπήρων Ιππόκαμπος, δώρισαν οι μαθητές του Γραμματίκειου Γυμνασίου Πτελεού σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του συλλόγου.

Τους μαθητές του σχολείου υποδέχτηκε ο πρόεδρος και μέλη του συλλόγου. Η πρωτοβουλία των μαθητών του σχολείου εντάχθηκε στην πανελλήνια εκδήλωση Wheeling2help.

Μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να εμπνεύσει και να μυήσει...

τους νέους στον εθελοντισμό μέσω κοινωνικών δράσεων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης οι μαθητές του γυμνασίου Πτελεού οργάνωσαν σε τοπικό επίπεδο, που περιελάμβανε τα τρία χωριά Πτελεός, Αχίλλειο και Άγιοι Θεόδωροι, απ?όπου και κατάγονται, κοινή δράση, ώστε να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό, που αντιστοιχεί στην αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου και να το προσφέρουν στο σύλλογο Ιππόκαμπος του Βόλου,  όπου δραστηριοποιούνται άτομα με κινητικά προβλήματα.

Σκοπός της δράσης τους ήταν  να συμμετάσχουν οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, που με την οικονομική τους συνεισφορά θα βοηθούσαν τους μαθητές  στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας ήταν εντυπωσιακή. Όλο το σχολείο  μια αγκαλιά, ενέπνευσε τις αξίες της  συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της  ισότητας, της  ενσυναίσθησης και με  θετική ενέργεια κατόρθωσε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Στην  εκδήλωση παράδοσης του αμαξιδίου η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα μάτια των εθελοντών-μαθητών.

Στην μικρή  εκφώνηση που προηγήθηκε της παράδοσης οι μαθητές του σχολείου τόνισαν ότι στις σύγχρονες κοινωνίες, παρά την αλματώδη πρόοδο των τεχνολογιών και την προώθηση της γνώσης, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που αντιμετωπίζει δυσχέρειες στην αυτόνομη διαβίωση και διακίνηση, εξαιτίας του παρωχημένου ή λανθασμένου σχεδιασμού των κτιρίων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, της εργονομίας των εγκαταστάσεων και της διαμόρφωσης των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

Παράλληλα, για να μπορούμε να μιλήσουμε για ισότιμη αντιμετώπιση των ΑμεΑ, κάθε κοινωνία θα πρέπει να εξασφαλίζει την πρόσβαση, όχι μόνο στους χώρους που εξυπηρετούν άμεσες ανάγκες των πολιτών, αλλά και στους χώρους εκείνους που προάγουν την υγιή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, τη σωματική τους εξάσκηση, την πνευματική τους καλλιέργεια και προπαντός τους χώρους που καθιστούν ευχάριστη τη διαβίωσή τους.

Και πρόσθεσαν ότι «Όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ελεύθερα στην πολιτιστική ζωή μιας κοινότητας, να απολαμβάνουν τις τέχνες, και να μοιράζονται την πρόοδο της επιστήμης και τα οφέλη της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην  Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μαθητές του γυμνασίου Πτελεού συνομίλησαν με τα μέλη του συλλόγου Ιππόκαμπος, που από την μεριά τους τόνισαν ότι η αναπηρία είναι θέμα που άπτεται των δικαιωμάτων του ατόμου και όχι της διακριτικής μεταχείρισης και πως  η  προσβασιμότητα είναι αλληλένδετη με τη βαθύτερη έννοια της συμμετοχής στην κοινωνία και στη ζωή, καθώς είναι συνώνυμη με το ιερότερο δικαίωμα του ανθρώπου, την προσωπική επιλογή και κατά συνέπεια την ιδιωτική ζωή.

Συμπλήρωσαν πως η προσβασιμότητα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και πως πρέπει κάθε άτομο να έχει τη δυνατότητα  να κάνει τις επιλογές του, χωρίς τα εμπόδια, τους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις που τον καθιστούν παρία της κοινωνικής και πολιτιστικής πραγματικότητας.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο  και τα μέλη,  ότι επιδιώκεται, μέσω δράσεων  που αναπτύσσονται από το σύλλογο, η  επίτευξη  στόχων, σε  τομείς  προτεραιότητας όπως είναι η συμμετοχή, η  προσβασιμότητα, η ισότητα, η απασχόληση, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η  κοινωνική προστασία, η  υγεία, η εξωτερική δράση και πως η δράση των μαθητών-εθελοντών είναι αξιέπαινη και αξίζουν συγχαρητήρια  για την πρωτοβουλία τους.