logotype
img1

28
Δεκ
2016

   Το σχολείο μας, επισκέφθηκε σε ταξίδι ανταλλαγής την Ιταλία, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+  ?Save today - Survive Tomorrow?, το οποίο εκπονείται για τρίτη συνεχή χρονιά από το σχολείο. Προορισμός του ταξιδιού ήταν το Lavello, μια μικρή πόλη 13.000 κατοίκων, στην περιφέρεια Vassilicata, νότια της Ρώμης, δυτικά του Μπάρι και βορείως της Κάτω Ιταλίας, γνωστής από την αρχαιότητα και ως Μεγάλη Ελλάδα ( Magna Graecia)...

    Σκοπός της πενθήμερης παραμονής και δραστηριοποίησης της ελληνικής μαθητικής ομάδας στο Lavello, ήταν η συνάντηση με τις αντίστοιχες μαθητικές ομάδες των άλλων πέντε χωρών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δηλαδή της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Πολωνίας, που είναι και η συντονίστρια χώρα του πολυετούς αυτού προγράμματος. Επίσης η ανταλλαγή απόψεων επί της θεματικής του, που είναι η ανίχνευση, η συνειδητοποίηση και η εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα, που δημιουργεί  ο τρόπος διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.

   Προκειμένου να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί αυτοί στόχοι με όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές τους προεκτάσεις σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, ιδεών και εμπειριών, το πρόγραμμα αναπτύχθηκε ως ακολούθως. Το βράδυ της Κυριακής  20/11/2016, όλες οι αποστολές φθάνουν στο Lavello, όπου μπροστά στο σχολείο, ένα εντυπωσιακό κτίσμα της δεκαετίας του 1930, πολύ θερμά, τις υποδέχονται η ιταλική ομάδα μαθητών και καθηγητών με επικεφαλής τον συντονιστή της παραμονής στην Ιταλία, κ. Donato di Fazzio, καθώς και οι γονείς των μαθητών οι οποίοι φιλοξένησαν στα σπίτια τους τους μαθητές των άλλων χωρών, ενώ οι καθηγητές φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία κοντά στο χώρο του σχολείου.

   Όλες τις επόμενες μέρε, τα μέλη των σχολικών αποστολών ανέπτυξαν πολλές δραστηριότητες με καθημερινές συναντήσεις στο σχολείο και ομαδικές δραστηριότητες σε επίπεδο συζητήσεων ? συσκέψεων- επισκέψεων σε άλλα σχολεία, πόλεις και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με εκδηλώσεις, γεύματα και περιηγήσεις στο αστικό και φυσικό περιβάλλον της, τόσο οικείο όσο και εκθαμβωτικό στην ομορφιά του. Η υποδοχή και φιλοξενία υπήρξε θερμότατη από τους γονείς, τους συναδέλφους Ιταλούς καθηγητές και τις τοπικές αρχές του Lavello.

   Σε ειδική τελετή το δεύτερο βράδυ, σε χώρο του Δημαρχείου δίπλα στη Μητρόπολη, μας υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος της πόλης, η Διευθύντρια της Μέσης Εκπαίδευσης της περιφέρειας Vassilicata(Βασιλικάτα), εκπρόσωποι της νομαρχίας και άλλων φορέων με κάθε επισημότητα. Παρόμοια η υποδοχή και την τρίτη μέρα από τον Δ/ντή και τους  καθηγητές  και μαθητές ενός Τεχνικού Λυκείου στο Lavello, όπου έγινε δενδροφύτευση. Την τέταρτη μέρα επίσης θερμότατη ήταν η υποδοχή από τον Δ/ντη, τους συναδέλφους καθηγητές και τους μαθητές στο Τεχνικό Λύκειο στη Venoza(Βενόζα), ?Battaglini? High School-E.M.A.S. Certificated Center, εν μέσω διαρκών χειροκροτημάτων από τους Ιταλούς μαθητές κατά την είσοδο των ομάδων και την προσέλευσή τους στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου μας υποδέχθηκε με μουσική το συγκρότημα του σχολείου και σε λίγο προσήλθαν ο δήμαρχος της Venosa και ο τοπικός τύπος που κάλυπτε φυσικά τα πάντα .Ακολούθησε ξενάγηση από τους μαθητές, στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις του σχολείου, όπου κάθε μάθημα είχε τη δική του αίθουσα  με καλό εξοπλισμό.

   Στο χώρο του σχολείου, οι μαθητές και καθηγητές όλων των χωρών, από κοινού και κατά ομάδες συζήτησαν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη και παρουσίασαν τις εργασίες τους για ζητήματα του τοπικού περιβάλλοντος στις χώρες τους. Οι μεσογειακές αποστολές, Ελλάδα - Τουρκία ? Πορτογαλία, προέβαλλαν ζητήματα διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου και παραποτάμιου οικοσυστήματος, και σε διοικητικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την προβολή του κάλλους του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος στους τόπους τους. Οι βόρειες χώρες, Γερμανία- Πολωνία- Ουγγαρία, εστίασαν περισσότερο στην ανάγκη της εκπαίδευσης, όπου σαν «άλλος» λογίζεται ο άνθρωπος και το φυσικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας το θέμα της διαχείρισης του νερού και των σκουπιδιών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η εκπαίδευση και ο περιορισμός της φτώχειας αναδείχθηκαν ως η βάση της δημιουργίας μιας παγκόσμιας συνείδησης φιλικής προς τη φύση και τον άνθρωπο.

   Επισκεφθήκαμε επίσης τοπικές επιχειρήσεις, που σχετίζονται με την εκμετάλλευση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως την γνωστή βιομηχανία παραγωγής των ζυμαρικών Barilla στην Αλταμούρα και μια αγροτοτουριστική επιχείρηση εστίασης, φιλοξενίας και δραστηριοτήτων στη φύση, στο χωριό Ριονέρο στα ορεινά της Βενόζα, την Βίλλα των Ρόδων(Villa delle Rose).Έτσι είχαμε την ευκαιρία , να γνωρίσουμε μετά την πάντα θερμή υποδοχή, όλη τη διαδικασία επεξεργασίας των σιτηρών της πεδιάδας της Αλταμούρα, έως την παραγωγή των ζυμαρικών Barilla και να θαυμάσουμε το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον. Να γευτούμε ακόμη την εξαιρετική ιταλική κουζίνα, πολύ κοντινή στην ελληνική, στη Villa delle Rose, μετά από έναν εξαιρετικό περίπατο στο δάσος της περιοχής, γεμάτο από θεόρατες οξυές, έλατα, πεύκα, βελανιδιές και πλούσια χαμηλή βλάστηση, στολισμένο με όλα τα χρώματα του φθινοπώρου, που αναπτυσσόταν γύρω από μια λίμνη που σχηματιζόταν ανάμεσα στις πλαγιές των παρακείμενων βουνών.

   Εκεί επισκεφθήκαμε και ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό, καθολικό, λιτό μοναστήρι αφιερωμένο στον αρχάγγελο Μιχαήλ και διακοσμημένο με μεγάλους θρησκευτικούς πίνακες ευρωπαϊκής και βυζαντινής τεχνοτροπίας, παρόμοιους με ανάλογη διακόσμηση της νέας καθολικής μητρόπολης του Λαβέλλο αφιερωμένης στην Παναγία. Κάτι που μας επιβεβαίωσε τη συνεχή παρουσία του Ελληνισμού στην Κάτω Ιταλία από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο και  ως σήμερα μπορούμε να πούμε, όπως απέδειξε ο παραδοσιακός χορός  «Πίτσικα», που είναι αρχαίος ελληνικός δωρικός χορός της Μεγάλης Ελλάδας, ο οποίος διαπερνώντας το χρόνο και τις κουλτούρες, που συναντήθηκαν  στην Κάτω Ιταλία στο πέρασμα των καιρών, εκτελέστηκε αυθόρμητα  με αξιοθαύμαστη μαεστρία και χάρη από μια μικρή μαθήτρια της α΄ γυμνασίου του σχολείου του Lavello, στην αποχαιρετιστήρια γιορτή το βράδυ της 24ης  Νοεμβρίου, που οργάνωσαν για τους ευρωπαίους επισκέπτες, μαθητές και καθηγητές, οι γονείς των μαθητών του Lavello, σε μια άλλη αγροτοτουριστική επιχείρηση της περιοχής.

   Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πόλη Mattera, υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. Μια πόλη που έχει διατηρήσει ατόφια τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά χαρακτηριστικά της, σπίτια, κάστρα, ναούς, δρόμους και χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το γύρισμα ταινιών του κινηματογράφου. Η εξαιρετική ξενάγηση στην πόλη, η περιήγηση και η εστίαση μας έπεισε ότι ο πολιτισμός είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, όταν με σεβασμό διατηρείς και διαχειρίζεσαι το πολιτιστικό περιβάλλον, που είναι πάντα αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον.

   Στην επόμενη και τελευταία φάση του προγράμματος το σχολείο μας θα επισκεφθεί  την Ουγγαρία και συγκεκριμένα θα φιλοξενηθεί από τους μαθητές του τοπικού σχολείου, στη πόλη Szazhalombatta.