logotype
img1

21
Μαΐ
2016

   Μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Πτελεού ταξιδεύουν στη Γερμανία στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος  Εrasmus+ με τίτλο «SAVE TODAY - SURVIVE TOMORROW».

   Το Γραμματίκειο Γυμνάσιο Πτελεού σε κοινή σύμπραξη με  άλλα έξι σχολεία του προγράμματος  ?  της Πορτογαλίας (Peso de Regua), της Τουρκίας (Giaziantep), της Γερμανίας (St. Georgen), της Ιταλίας (Lavello), της Πολωνίας (Zamosc), και της Ουγγαρίας (Szazhalombatta) ? με 4 μαθητές του  και τους συνοδούς καθηγητές του  φιλοξενήθηκε στο St. Georgen της Γερμανίας από τις 8 έως  τις 13 Μαΐου 2016.

   Αυτή ήταν η πέμπτη διεθνής συνάντηση και ανταλλαγή μαθητών, με την προηγούμενη (Φεβρουάριος 2016) να έχει πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία. Το τριετές πρόγραμμα, σύμφωνα με  τον σχεδιασμό του, έχει ως στόχο να εμπλέξει τους μαθητές σε δραστηριότητες σχετικές με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανακύκλωση, να τους ευαισθητοποιήσει  σε περιβαλλοντικά θέματα αναβάθμισης του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και να τους καταστήσει   ενεργούς  πολίτες με ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση και δραστηριότητα.

   Στις 8 Μαΐου οι ομάδες όλων των αποστολών  συναντήθηκαν στη  Ζυρίχη με προορισμό  το St. Georgen, μια πανέμορφη  πόλη περιτριγυρισμένη από έλατα και πλούσια βλάστηση που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του ?Black Forest? (το όνομά του το οφείλει στην πυκνή βλάστηση που στα βάθη του δάσους μετά βίας επιτρέπει στο φως του ήλιου να περάσει από τις φυλλωσιές),  νοτιοδυτικά της Γερμανίας στα σύνορα με την Ελβετία. Τους μαθητές  υποδέχτηκαν οι Γερμανοί μαθητές και οι γονείς τους, στα σπίτια των οποίων θα φιλοξενούνταν.

   Στις 9 Μαΐου όλες οι ευρωπαϊκές αποστολές επισκέφθηκαν το δημαρχείο της πόλης, όπου τους καλωσόρισε ο δήμαρχος και μετά από  περιήγηση  στο κέντρο της πόλης έφτασαν στο σχολείο, στους χώρους του οποίου ξεναγήθηκαν από τους Γερμανούς μαθητές.Ακολούθησε βόλτα στο Black Forest και παιχνίδια ενδυνάμωσης της ομάδας.

   Μετά το γεύμα στο χώρο του σχολείου οι μαθητές όλων των αποστολών κατασκεύασαν ηλιακό φορτιστή κινητού τηλεφώνου και θήκη κινητού τηλεφώνου από ανακυκλώσιμο υλικό στην αίθουσα τεχνολογίας του σχολείου. Η μέρα έκλεισε με την επίσκεψη στο γειτονικό χωριό Unterkirnach , όπου μαθητές, γονείς και καθηγητές γευμάτισαν όλοι μαζί.

   Την Τρίτη 10  Μαΐου οι ευρωπαϊκές αποστολές επισκέφθηκαν το κάστρο του Hornberg. Επόμενος σταθμός  η πόλη του Στρασβούργου, μία από τις πιο γραφικές παλιές πόλεις της Ευρώπης. Το ιστορικό της κέντρο λέγεται ?Petite France?, διασχίζεται από κανάλια, μεσαιωνικά καλντερίμια με πύργους και ποταμόσπιτα. Διαθέτει τον πιο εντυπωσιακό γοτθικό ναό του κόσμου, την Notre Dame του Στρασβούργου, τον οποίο κι επισκέφθηκαν οι μαθητές. Επόμενος σταθμός, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο μετέβησαν με ποταμόπλοιο. Εκεί τους υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν στους χώρους του. Παρακολούθησαν συνεδρίαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με θέμα « προετοιμασία για την παγκόσμια  ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής». Ακολούθησε καλωσόρισμα των Ευρωπαϊκών αποστολών από τον Γερμανό Ευρωβουλευτή,Andrea Schwab και συζήτηση μαζί του γύρω από θέματα ενέργειας. Φωτογραφίες και αναμνηστικά επισφράγησαν την επίσκεψη στην «καρδιά» της Ευρώπης.

   Τη Τετάρτη 11 Μαΐου επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις αγροτικής μονάδας βοοειδών, η οποία από τις ακαθαρσίες των ζώων παράγει βιοκαύσιμο και τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση τους διπλανούς οικισμούς. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την πόλη Villingen-Schwenningen, τη μεγαλύτερη της ευρύτερης περιοχής του Scwarzwald. Περιηγήθηκαν στα πλακόστρωτα δρομάκια και το ιστορικό κέντρο της πόλης και γεύτηκαν την περίφημη τούρτα black forest.

   Επέστρεψαν στο σχολείο του St. Georgen και πραγματοποίησαν δραστηριότητες  σε σχέση με τη θεματική του προγράμματος, παρουσιάσεις  ερωτηματολογίων και video  που δημιούργησαν οι μαθητές σχετικά με την αντικαταναλωτική συμπεριφορά  και ομαδική εργασία ? μεικτής σύνθεσης ομάδων ? για την εκπόνηση φυλλαδίου καλής πρακτικής με το ίδιο θέμα. Τέλος, η ομάδα των καθηγητών πραγματοποίησε συνάντηση  όπου  σχεδίασε τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στην επόμενη  διεθνή συνάντηση, στο Lavello της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο.

   Την τελευταία μέρα της παραμονής τους στην περιοχή, Πέμπτη12 Μαΐου ξεναγήθηκαν στο Vogtsbauernhof Open Air Museum, ένα υπαίθριο μουσείο που παρουσιάζει τη ζωή των αγροτών κατά τον 16ο ή 17ο αιώνα, μέσα από μια σειρά ανακαινισμένων αγροκτημάτων στην περιοχή  Gutach. Ήρθαν σ? επαφή με την αγροτική ζωή, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα εργαλεία, τα έθιμα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της περιοχής του Black Forest. Επόμενος σταθμός, το γραφικό χωριό  Triberg, γνωστό για τους  επιβλητικούς καταρράκτες των 163 μέτρων και των επτά επιπέδων, τους οποίους οι μαθητές θαύμασαν και φωτογράφησαν. Επέστρεψαν στο σχολείο, όπου και γευμάτισαν και στη συνέχεια πραγματοποίησαν δεντροφυτεύσεις  στο χώρο του σχολείου. Η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήριο πάρτυ, δάκρυα και χαμόγελα.

   Και το ευρωπαϊκό ταξίδι συνεχίζεται? Στο Lavello της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η τρίτη διεθνής συνάντηση των καθηγητών και τον Νοέμβριο η έκτη διεθνής συνάντηση κι ανταλλαγή μαθητών.