logotype
img1

25
Ιου
2015

Το Γυμνάσιο Πτελεού στην Πολωνία με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+

    Μια μοναδική εμπειρία αποκόμισαν οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές του Γυμνασίου Πτελεού από το ταξίδι τους στο Ζάμοστς της Πολωνίας που πραγματοποιήθηκε από τις 16/6/2015 ? 22/6/2015. Το πρόγραμμα με τίτλο ?SAVE TODAY SURVIVE TOMORROW ? (για να σώσουμε το σήμερα και να επιβιώσουμε αύριο)  έχει σαν στόχο να εμπλέξει τους μαθητές σε δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας , την ανακύκλωση και την πράσινη ενέργεια  και κατ? επέκταση να τους ευαισθητοποιήσει πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχει διάρκεια τρία έτη και περιλαμβάνει ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ άλλων έξι σχολείων ? εταίρων που συμμετέχουν  και συγκεκριμένα της Πολωνίας, της Τουρκίας , της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας.

 

   Το πρόγραμμα  λοιπόν απευθύνεται σε ομάδες εφήβων οι οποίοι μέσα από την ανταλλαγή ιδεών, την υλοποίηση καινοτόμων πρακτικών , τη συμμετοχή σε διαδικασίες  επίλυσης προβλημάτων, την ομαδική εργασία καθώς επίσης και την απόκτηση βιωματικής εμπειρίας, θα οδηγηθούν σταδιακά ως υπεύθυνοι ευρωπαίοι πολίτες, παρά τις πολιτισμικές τους διαφορές, στην απόκτηση και κατάκτηση ενός κοινού στόχου:  «για να σώσουμε το σήμερα και να επιβιώσουμε αύριο».

   Στο πρόγραμμα συμμετείχαν πέντε μαθητές από τη Γ? Γυμνασίου, οι Καλτσούνη Ελένη, Ξηρομερίτη Δανάη, Καλαντζής Γιάννης, Παπαργύρης Γιώργος και από την Α΄Γυμνασίου, ο Δρόσος Σωτήρης, με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς, Σταθάκη Φωτεινή, ΠΕ02 και Κλείτσα Μαρίνα, ΠΕ06.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Πολωνών μαθητών και είχαν έτσι την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μαζί τους και να έρθουν σε επαφή με την καθημερινότητά τους και τις αντιλήψεις τους. Γλώσσα επικοινωνίας ήταν η αγγλική.

Το πρόγραμμα, άρτια οργανωμένο από τους Πολωνούς εταίρους, περιελάμβανε διάφορες επισκέψεις και ποικίλες δράσεις.

Το Ζάμοστς ή Ζάμος  είναι πόλη στην νοτιοανατολική  Πολωνία. Από το 1922 έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESKO καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής των τελών του 16ου αιώνα.

Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο σχολείο του Ζάμοστς, όπου οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν τα σχέδια εργασίας τους με θέμα την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων. Έπειτα μπήκαν στις τάξεις, παρακολούθησαν μαθήματα, ενώ στα εργαστήρια ασχολήθηκαν με δραστηριότητες σχετικές με το πρόγραμμα.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Ζωολογικό κήπο της πόλης και δενδροφύτευση στον ίδιο χώρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι δραστηριότητες στην παλιά Πόλη, όπου οι μαθητές με πανό γνωστοποίησαν τη θεματική του προγράμματος στους κατοίκους της πόλης, μοίρασαν ερωτηματολόγια, πήραν συνέντευξη από το δήμαρχο και γενικότερα προσπάθησαν να προωθήσουν αρχές αντικαταναλωτικής συμπεριφοράς και εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ στο τέλος στα πλαίσια καλών πρακτικών αντάλλαξαν μεταξύ τους διάφορα προσωπικά αντικείμενα (βιβλία, CD, βραχιόλια, μπρελόκ κ. ά.)

Άλλες δραστηριότητες είχαν άμεση σχέση με το περιβάλλον. Περίπατος μέσα στο δάσος, παιχνίδια επιβίωσης για μαθητές και καθηγητές, κανό στον Βεπς ποταμό, πικνίκ και διοργάνωση αγωνισμάτων, επαφή με τη φύση, το πράσινο, τον καθαρό αέρα.

Τέλος η εκδρομή στην περιοχή Roztocze  που περιελάμβανε περιήγηση στις Ιαματικές Πηγές και στο Εθνικό Πάρκο της περιοχής με το πανέμορφο δάσος, τη λίμνη και τα μικρά πολωνικά άλογα, που αποτελούν προστατευόμενο είδος, ήταν άκρως αναζωογονητική και ενδιαφέρουσα.

Αδιαμφισβήτητα η επίσκεψη στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας που βρίσκεται μεταξύ των οδών Wybrze?e Gda?skie (στις όχθες του ποταμού Vistula), Grodzka, Mostowa, Podwale και του βασιλικού κάστρου, πρώην επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας ήταν εντυπωσιακή. Η καρδιά της περιοχής, η πλατεία της παλιάς πόλης (Rynek Starego Miasta) με τους πλακόστρωτους δρόμους ήταν γεμάτη με εστιατόρια, καφέ και μαγαζιά. Τα κτίρια των παρακείμενων οδών με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική, τα τείχη της πόλης, το εξωτερικό οχυρό (Barbican) και ο καθεδρικός του Αγ. Ιωάννη, ξεχωριστά. Η περιοχή αν και ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς των Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακατασκευάστηκε ολικώς τα επόμενα χρόνια και μάλιστα πλέον βρίσκεται στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ως ένα "σημαντικό παράδειγμα μιας σχεδόν ολόκληρης αναδημιουργίας".

Η Βαρσοβία είναι μια ιδιαίτερα πράσινη πόλη με πολλά εντυπωσιακά πάρκα. Η περιήγηση όμως σε ένα από τα παλιότερα δημόσια πάρκα της πόλης έκτασης 15.5 εκταρίων και συγκεκριμένα στον κήπο της Σαξονίας ήταν μοναδική. Το πάρκο δημιουργήθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα εμπνευσμένο από το πάρκο των Βερσαλλιών. Τον 19ο αιώνα όμως ανασκευάστηκε σε βρετανικού ρομαντικού στυλ πάρκο ενώ υπέστη αρκετές ζημίες κατά την εξέγερση της Βαρσοβίας και ανακατασκευάστηκε μερικώς μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με νωπή την εμπειρία της εξαιρετικής φιλοξενίας του Ζάμοστς της Πολωνίας, το Γυμνάσιο Πτελεού και η ομάδα του ERASMUS+  ?SAVE TODAY SURVIVE TOMORROW? ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Σεπτέμβριο τους καθηγητές των άλλων χωρών ? εταίρων , ενώ το Νοέμβριο θα φιλοξενήσει και τους μαθητές.