logotype
img1

13
Ιου
2017
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βόλου

Το  Γυμνάσιο Πτελεού σε Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων  Βόλου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργάνωσε και φέτος, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, σε όλη τη χώρα, τη δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των μαθητών  σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 και από τότε συνεχίζεται κάθε χρόνο...

 

Μαθητές και καθηγητές του  Γραμματίκειου γυμνάσιου Πτελεού συμμετείχαν  στην παραπάνω δράση που σχεδιάστηκε από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων  Βόλου.

Υπεύθυνη της τοπικής δράσης στην περιοχή του Πτελεού ήταν η αρχαιολόγος κ. Βάσω Ροντήρη.

Η φετινή πολιτιστική διαδρομή έγινε προς το λατρευτικό Σπήλαιο στη θέση Κρούνια Αχιλλείου.

Παράλληλα ο γεωλόγος κ.Μάρκος Βαξεβανόπουλος, που συμμετείχε στην δράση, ανέπτυξε τη θεματική που αφορούσε τα σπήλαια από γεωλογική σκοπιά.

Πριν την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο προηγήθηκε περιπατητική διαδρομή μέχρι το σημείο του σπηλαίου, απόστασης2 χιλιομέτρωνκαι αναφορά σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Στο μέρος της ξενάγησης η κ Βάσω Ροντήρη ανέπτυξε τη θεματική για τον κόσμο των σπηλαίων ως χώρων λατρείας στην αρχαιότητα. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τέτοια σπήλαια, μέσα στα οποία ανέβλυζαν πηγές και οι οποίες θεωρούνταν λουτρώνες και χώροι ενδιαίτησης των Νυμφών, ήταν κατάσπαρτα σε  όλο τον  αρχαίο ελλαδικό χώρο και συμπλήρωσε ότι πιθανότατα ένα τέτοιο σπήλαιο είναι και αυτό στη θέση Κρούνια.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η ύπαρξη νερού σχετίζεται άμεσα με τις Νύμφες  ως θεότητες αλλά και με την λατρεία του θεού Πάνα και έτσι, ίσως να προστεθεί ο Πάνας στον κατάλογο των θεοτήτων που πιθανόν να λατρεύονταν στο σπήλαιο στη θέση Κρούνια.

Προς την κατεύθυνση αυτή οδηγεί και η τοποθεσία του σπηλαίου σε χώρο μακριά από κατοικημένη περιοχή που με τη φυσική αγριότητα και ομορφιά  πλησιάζει το θείο.

Στην προσπάθεια ερμηνείας όλων των δεδομένων που προέκυψαν από την μικρής διάρκειας ανασκαφική έρευνα συμπλήρωσε η κ. Ροντήρη αξίζει να αναφερθεί η ύπαρξη των τοξωτών λαξευμάτων στο βράχο της πρόσοψης του σπηλαίου, τα οποία, παραπέμπουν σε πολλά παράλληλα του ελλαδικού χώρου, καθώς και στην πρόσοψη και στο εσωτερικό.

Ο γεωλόγος κ.Μάρκος Βαξεβανόπουλος  είπε στους μαθητές, πως είναι  φανερό ότι το Τραγοβουνίου ( το χαμηλό βουνό όπου βρίσκεται το σπήλαιο) αποτελείται από ασβεστόλιθο και ότι σε μεγάλες, αρχικά συμπαγείς μάζες ασβεστολίθου παρατηρούνται κοιλώματα, σπήλαια, ποικίλα  ανοίγματα, που οφείλονται στην διάβρωση και ότι τα σπήλαια είναι η πιο γνωστή μορφή υπόγειας  διάβρωσης.

Με ένα μικρό πείραμα που έκανε  οι μαθητές παρατήρησαν  ότι το σπήλαιο που επισκέφθηκαν  ήταν μέσα σε ανθρακικό (ασβεστόλιθο) και όχι σε κάποιο άλλο πέτρωμα και πως  τέτοιας μορφής διάβρωση γίνεται μόνο σε αυτού του είδους τα πετρώματα.

Συμπλήρωσε ότι απαραίτητη είναι η κυκλοφορία νερού σε  πετρώματα που δεν είναι άρρηκτα, δηλαδή πρέπει να έχουν ρωγμές κτλ. ώστε το νερό να μπορέσει να κυκλοφορήσει μέσα στη μάζα και να αρχίσει τη διάλυσή του.

Και στις φετινές πράσινες πολιτιστικές διαδρομές που συμμετείχαν οι μαθητές του  γυμνάσιου Πτελεού, σε  συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων  Βόλου, ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα, διαθέτει μοναδικό πολιτιστικό αλλά και περιβαλλοντικό πλούτο που διακρίνεται για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και του κλίματος και σε συνδυασμό με το ποικίλο και παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστικό απόθεμα αναδεικνύουν την ανάγκη προβολής και αξιοποίησης αυτού του θησαυρού μέσω τέτοιων διαδρομών που απευθύνονται και στις μαθητικές κοινότητες.