logotype
img1

06
Οκτ
2016
Καθηγητές του Γυμνασίου Πτελεού ταξιδεύουν στη Ιταλία στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+

 

   Αυτή ήταν η τρίτη διεθνής συνάντηση των συντονιστών καθηγητών, με τις προηγούμενες να έχουν πραγματοποιηθεί στην Πολωνία (2014) και Ελλάδα(2015), όπου συζητήθηκαν τόσο το χρονοδιάγραμμα των ανταλλαγών ? επισκέψεων καθηγητών και μαθητών, όσο και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού για τον τρίτο χρόνο ολοκλήρωσης του προγράμματος. Οι επόμενες συναντήσεις είναι...

το Νοέμβριο στην Ιταλία, όπου θα φιλοξενηθούν 24 μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους και το Μάρτιο 2017 στην Ουγγαρία.  Το τριετές πρόγραμμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, έχει ως στόχο να εμπλέξει τους μαθητές σε δραστηριότητες σχετικές με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανακύκλωση, να τους ευαισθητοποιήσει σε περιβαλλοντικά θέματα αναβάθμισης του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και να τους καταστήσει ενεργούς πολίτες με ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση και δραστηριότητα.

   Στις 27 Σεπτεμβρίου οι ομάδες όλων των αποστολών συναντήθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας με προορισμό το Lavello, όπου τους υποδέχτηκαν οι Ιταλοί καθηγητές και γευμάτισαν όλοι μαζί.

   Στις 28 Σεπτεμβρίου όλες οι ευρωπαϊκές αποστολές μετέβησαν στη γειτονική Venosa, κωμόπολη της Απουλίας και γενέτειρα του Οράτιου, Ρωμαίου λυρικού ποιητή στον οποίο ανήκει η περίφημη φράση ?Carpe diem? (Άδραξε τη μέρα). Εκεί επισκέφθηκαν το εργοστάσιο παραγωγής, εμφιάλωσης και συσκευασίας ελαιόλαδου,  «Masturzo». Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στις εβραϊκές και χριστιανικές κατακόμβες, καθώς και στο αρχαιολογικό πάρκο της πόλης, όπoυ θαύμασαν την εκκλησία της ?Santa Trinita? κι ενημερώθηκαν για τη μακραίωνη ιστορία της. Περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο και ανέβηκαν στο φρούριο της πόλης. Μετά το γεύμα επισκέφθηκαν τις λίμνες του χωριού,?Monticio?. Ακολούθησε η διεθνής συνάντηση των συντονιστών καθηγητών στο χώρο του σχολείου  του Lavello, όπου αποτίμησαν την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος και σχεδίασαν τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στις επόμενες συναντήσεις τους γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωσης κ.α

   Στις 29 Σεπτεμβρίου οι καθηγητές επισκέφθηκαν μία επιχείρηση που καλύπτει τομείς τόσο του πρωτογενή όσο και του δευτερογενή τομέα, εκτάσεις σιτηρών, εκτροφή βοοειδών, παραγωγή γνωστού ιταλικού τυριού (mozzarella), καθώς και διαχείριση αποβλήτων για παραγωγή βιοκαύσιμου που καλύπτει τις ανάγκες της επιχείρησης και της ευρύτερης περιοχής (διάθεση στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού). Η επόμενη στάση ήταν στο εργοστάσιο ζυμαρικών και ειδών αρτοποιίας, Barilla. Περιηγήθηκαν στους χώρους του εργοστασίου και της γραμμής παραγωγής, γεύτηκαν παρασκευάσματα, αντιλήφθηκαν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται με την υποστήριξη σύγχρονων συστημάτων τεχνολογίας.

   Ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου και στη συνέχεια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Lavello. Το απόγευμα επισκέφθηκαν το δημαρχείο της πόλης, όπου τους καλωσόρισε ο δήμαρχος και οι μαθητές του σχολείου τους τίμησαν χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το λαογραφικό μουσείο. Η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήριο δείπνο, χαμόγελα, εγκάρδιους αποχαιρετισμούς και την αναμονή του Νοεμβρίου, που θα συναντηθούν καθηγητές και μαθητές ξανά στο Lavello για την έκτη διεθνή συνάντηση.