logotype
img1

15
Μαρ
2016
Το Γυμνάσιο Πτελεού στο δυτικό άκρο της Ευρώπης!

   Μαθητές και καθηγητές ταξιδεύουν στην Πορτογαλία στα πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος  Εrasmus+ με τίτλο «SAVE TODAY SURVIVE TOMORROW».

   Το Γραμματίκειο Γυμνάσιο Πτελεού σε κοινή σύμπραξη με  άλλα έξι σχολεία του προγράμματος  -  της Πορτογαλίας (Peso de Regua), της Τουρκίας (Giaziantep), της Γερμανίας (St. Georgen), της Ιταλίας (Lavello)-απουσία, της Πολωνίας (Zamosc), και της Ουγγαρίας (Szazhalombatta) ? με 4 μαθητές του  και 2 καθηγητές του  φιλοξενήθηκαν στο «Peso de Regua» της Πορτογαλίας από τις 20 έως  τις 25 Φεβρουαρίου 2016...

 

 

Αυτή ήταν η τέταρτη διεθνής συνάντηση και ανταλλαγή μαθητών, με την προηγούμενη (Νοέμβριος 2015) να έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Το 3ετές πρόγραμμα, σύμφωνα με  τον σχεδιασμό του προγράμματος, έχει ως στόχο να εμπλέξει τους μαθητές σε δραστηριότητες σχετικές με την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανακύκλωση, να τους ευαισθητοποιήσει  σε περιβαλλοντικά θέματα (αναβάθμισης του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος), με τελικό στόχο να προκύψουν έτσι μελλοντικοί ενεργοί πολίτες με ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση και δραστηριότητα.

 

 Στις 20 Φεβρουαρίου οι ομάδες όλων των αποστολών  συναντήθηκαν στο Πόρτο και έπειτα, από μία υποδοχή με παραδοσιακές μουσικές του τόπου από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πόρτο και μια σύντομη περιήγηση στην πόλη, μετέβησαν στο ?Peso de Regua?  που βρίσκεται βορειοανατολικά του Πόρτο. Το τοπίο αποτελείται  από πλαγιές γεμάτες από αμπελώνες και το ποτάμι του Douro να κυλά ως μια υδάτινη καρδιά ? ενέργειας, δύναμης και μεταφοράς στην περιοχή.

 

Στις 21 Φεβρουαρίου όλες οι ευρωπαϊκές αποστολές επισκέφθηκαν  το βορειότερο άκρο της χώρας, την πόλη Chaves, με αναφορές από τη Παλαιολιθική και τη Ρωμαϊκή εποχή και με τα περίφημα ιαματικά λουτρά της περιοχής τους που χρησιμοποιούνται σε διάφορες θεραπείες και με ποικιλία μεθόδων εφαρμογής. Περιηγήθηκαν στο ιστορικό κομμάτι της πόλης  και επισκέφθηκαν το κάστρο του 14ου αιώνα με πλούσια στοιχεία της εποχής των ιπποτών. Στην συνέχεια επισκέφθηκαν την περιοχή του Tresminas. Οι σημαντικότερες εξορύξεις χρυσού στην Πορτογαλία, από την Ρωμαϊκή εποχή ακόμη, έχουν γίνει στην περιοχή αυτή. Στο κέντρο ενημέρωσης των ορυχείων του Tresminas οι ομάδες γνώρισαν  όλα τα στάδια της εξόρυξης και επισκεφθήκαν με πεζοπορία την περιοχή των μεταλλείων και των στοών.

 

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου το σχολείο τους «ESCOLA SECUNDARIA  JOAO DE ARAUJO CORREIA» υποδέχθηκε τις ομάδες και πραγματοποιήθηκαν μια ποικιλία από δραστηριότητες  σε σχέση με τη θεματική του προγράμματος. Παρουσιάσεις οικολογικών συσκευών που προτείνουν οι μαθητές, διάφορα πειράματα στο εργαστήριο Φυσικής για την εξοικονόμηση ενέργειας και ομαδική εργασία ? μεικτής σύνθεσης ομάδων - για την εκπόνηση φυλλαδίου καλής πρακτικής. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν  δεντροφύτευσεις στην αυλή του σχολείου.

 

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, επισκεφθήκαν τις εγκατάστασεις ανακύκλωσης υλικών και διαχείρισης αποβλήτων  σε χώρους υγειονομικής ταφής στην περιοχή του Lamego. Διαπιστώθηκαν τα οφέλη της ανακύκλωσης, της επανάχρησης των υλικών, της εξοικονόμησης ποσοτήτων ενέργειας, της υπέρ-κατανάλωσης αλλά και της αξίας προστασίας του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια μετέβησαν στην πόλη Lamego και στο Αιολικό Πάρκο ?Parque Eolico da Fonte Da Mesa? και ενημερωθήκαν με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για  την αξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα της ενέργειας που αξιοποιείται από τον άνεμο.

 

Την τελευταία μέρα της παραμονής τους στην περιοχή, οι ευρωπαϊκές αποστολές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του ποταμού Douro στην πόλη Peso De Regua. Η αξιοποίηση της δύναμης και της ενέργειας που πηγάζει από το νερό στη χώρα της Πορτογαλίας είναι πράγματι αξιοθαύμαστη! Με το τοπικό τρένο στη συνέχεια επισκέφθηκαν το  Cal?a  Curta και στο τοπικό μουσείο του τρένου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολούθησε το αποχαιρετιστήριο γεύμα και πολλές εκδηλώσεις στο σχολείο. Χαμόγελα και δάκρυα επισφράγισαν τη μέρα και τις συναντήσεις των ομάδων.

Και το ευρωπαϊκό ταξίδι συνεχίζεται?επόμενος σταθμός η Γερμανία τον προσεχή Μάιο