logotype
img1

30
Σεπ
2015
Το Γυμνάσιο Πτελεού ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά του στην Ευρώπη!

   Στις 23 Σεπτεμβρίου οι μαθητές και οι  καθηγητές του  Γραμματίκειου Γυμνάσιου Πτελεού  υποδέχτηκαν τους ευρωπαίους καθηγητές στο χώρο του σχολείου μας,  όπου και ξεναγήθηκαν, αντάλλαξαν απόψεις, παρουσίασαν προτάσεις, αποτίμησαν την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος.

   Σχεδίασαν τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στις επόμενες συναντήσεις τους γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, εξοικονόμηση ενέργειας και διαχείρισης ενέργειας και ανακύκλωσης, όπως αυτά υπαγορεύονται από τη θεματική του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+  «SAVE TODAY SURVIVE TOMORROW».

   Στη συνέχεια οι καθηγητές επισκέφθηκαν το γυναικείο συνεταιρισμό «Φτελιά», όπου ενημερώθηκαν για τα προϊόντα του τόπου μας και ήρθαν σ? επαφή με τον τρόπο παρασκευής τους μέσα από βιωματικές δράσεις. Η επίσκεψή τους στον Πτελεό έκλεισε με τη συμμετοχή τους σε δημιουργικά εργαστήρια παρασκευής κεραλοιφών από βότανα του τόπου μας, τα οποία έλαβαν χώρα στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας.

   Τέλος, ήρθαν σ? επαφή με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής-γευμάτισαν στο Πηγάδι- και τις παραδοσιακές γεύσεις της.       

   Επισκέφθηκαν, επίσης τον βιολογικό αμπελώνα της οικογένειας Τοκαλή αλλά και τις εγκαταστάσεις της γραμμής παραγωγής του γνωστού τσίπουρου και κρασιού της περιοχή μας.
Στις 24 Σεπτεμβρίου ξεναγήθηκαν στο χωριό του Πηλίου, την Τσαγκαράδα. Περπατήσανε σε ιστορικά μονοπάτια του χωριού  και στο πέρασμα τους αναγνωρίσανε βότανα του Πηλίου, γευτήκανε γλυκά και παραδοσιακά εδέσματα κάτω από τον ιστορικό πλάτανο της πλατείας της Αγίας Παρασκευής και κολύμπησαν στα νερά του Μυλοπόταμου απ? όπου αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις κι αναμνήσεις.

   Η περιήγησή τους στο Πήλιο έκλεισε με την επίσκεψή τους στο χωριό Πορταριά, όπου ενημερώθηκαν για τα βότανα του τόπου μας πάνω στις ευεργετικές ιδιότητές τους αλλά και στα στάδια αναγνώρισης, φύσης των βοτάνων, συγκομιδής, χρήσεις τους και παρασκευής αφεψημάτων και γεύτηκαν ροφήματα που τους ετοίμασαν οι ιδιοκτήτες  του βοτανοπωλείου Myrro. Γνώρισαν και γεύτηκαν γλυκά του τόπου μας με την ευγενική προσφορά της οικογένειας Γεωργούλα.

   Τελευταία μέρα παραμονής τους στη χώρα μας περιελάμβανε μια διαδρομή που συνδύαζε τα χωριά Αγριά, Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Πινακάτες, Βυζίτσα, Μηλιές. Η πρώτη τους στάση ήταν σε νεοαναγειρόμενο σπίτι στην περιοχή της Αγριάς, με ιδιοκτήτες τους  Πάνο και Μιχαέλα Σταυροπούλου και παρουσία του μελετητή του κτιρίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Φιλιππιτζή. Μία κατοικία που κατασκευάστηκε με ξύλινο σκελετό και συμπληρώνεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της από άχυρο και πηλό. Χρησιμοποιεί αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που στόχο έχουν την εξοικονόμηση ενέργειας τόσο στη θέρμανση όσο και στη ψύξη του κελύφους αλλά και των αναγκών των χρηστών του κτιρίου.

   Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω η  καλύτερη ποιότητα βίωσης σε ένα τέτοιο χώρο. Τέλος, συζητήθηκε πολύ στην ομάδα η έννοια της συμμετοχής του χρήστη, αλλά και φίλων-γειτόνων, στην παραγωγή μιας  κατοικίας σαν αυτή.

    Η επόμενη στάση μας ήταν στη Βυζίτσα όπου και «συνομίλησαν» με  αφημένα, δυστυχώς, στο χρόνο αρχοντικά της περιοχής. Μυήθηκαν στις αρχές και τις αξίες της διατήρησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και της ιστορίας που τα ίδια τα κτίρια φέρουν στην αξία ενός οικιστικού συνόλου. Είχαν την χαρά να επισκεφθούν και να δουν το εσωτερικό του διατηρητέου Αρχοντικού Καραγιαννόπουλου,και να φανταστούν πως περίπου ήταν τα αντίστοιχα κτίρια της οικιστικής ακμής του Πηλίου. Η ξενάγηση συνεχίστηκε με την εντυπωσιακή εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές αλλά και της ιστορικής βιβλιοθήκης με τα διατηρημένα σπάνια βιβλία και χειρόγραφα.

   Περπάτημα στα καλντερίμια του χωριού και στάση στο τέλος μιας άλλης διαδρομής αυτή τη φορά, του ιστορικού τρένου «Μουτζούρη» και του σημαντικού έργου, αξίας και συμβολής του στο παρελθόν, όλης της περιοχής, αλλά και μιας άλλης παρουσίας του στις μέρες μας. Ακολούθησαν στιγμές χαλάρωσης στην Άφησσο.

   Το απόγευμα περπάτησαν στην περιοχή των Παλαιών και ξεναγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου της Πόλης του Βόλου από την κ. Πόλυ Καρενά. Η φιλοξενία μας επισφραγίστηκε με την προσφορά αποχαιρετιστήριου γεύματος σε παραδοσιακή ταβέρνα στη συνοικία των Παλαιών, όπου ήρθαν σε επαφή με γεύσεις της τοπικής κουζίνας και ήχους της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Οι αποχαιρετιστήριες τσάντες τους ήταν γεμάτες από προϊόντα του τόπου μας που με τόση αγάπη και προθυμία οι έμποροι του τόπου μας  χαρίσανε.


   Και το ευρωπαϊκό ταξίδι μας συνεχίζεται?Επόμενος σταθμός τον Νοέμβριο η Ελλάδα, όπου οι καθηγητές και οι μαθητές του  Γραμματίκειου Γυμνάσιου Πτελεού  θα υποδεχτούμε και θα φιλοξενήσουμε 24 μαθητές και 12 καθηγητές από τις 6 εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές χώρες. Θα χαρούμε να συνεργαστούμε με τους συμπολίτες, φορείς και υπηρεσίες της περιοχής μας. Μπορείτε να μας προτείνετε σκέψεις και δράσεις που ταιριάζουν στη θεματική μας για την επόμενη συνάντηση του Νοέμβρη, όπως προαναφέρθηκε, στο τηλέφωνο του σχολείου: 24220-41215  και στο ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ).