logotype
img1

22
Οκτ
2014
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ (?ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΩΝ?)

   Η ιδέα να δημιουργηθεί στο σχολείο μας μια αίθουσα φιλαναγνωσίας προϋπήρχε εδώ και καιρό. Σκέψεις, σχέδια, ατέλειωτες ώρες συζητήσεων μας προβλημάτισαν, μας μπέρδεψαν, μας έκαναν να μην ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πως θα τα καταφέρουμε. Σκεφτόμασταν τι όνομα θα της δώσουμε, με τι χρώματα θα τη βάψουμε, τι έπιπλα θα αγοράσουμε, σε ποιους θα απευθυνθούμε για τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης μας, πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά και γενικότερα πως θα φροντίσουμε για την ουσιαστική και λειτουργική χρησιμοποίησή της.

 

Τελικά όλα αυτά άρχισαν να παίρνουν «σάρκα και οστά», γεμίζοντάς μας όλους, καθηγητές και μαθητές, με χαρά και ενθουσιασμό. Η αρχική σύγχυση, οι καταιγιστικές ιδέες και οι προβληματισμοί μας, αποκυήματα του μυαλού και της φαντασίας, αντικαταστάθηκαν με πράξη, δημιουργία, ομαδική δουλειά ,συνεργασία, κέφι και μεράκι. Όλα άρχισαν σιγά-σιγά να δρομολογούνται, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε ούτε κι εμείς οι ίδιοι.

Η αίθουσά μας ?Το εργαστήρι των μικρών εξερευνητών? αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα. Βέβαια δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά πιστεύουμε «συν τω χρόνω» και με τη βοήθεια όλων να τελειοποιηθεί. Άλλωστε προτεραιότητά μας δεν είναι το «φαίνεσθαι» αλλά το «είναι». Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια μικρή βιβλιοθήκη ( η οποία θα λειτουργεί και ως δανειστική ) και να δώσουμε  στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το λογοτεχνικό βιβλίο (πέρα από το μάθημα της Λογοτεχνίας). Θα θέλαμε να το αγαπήσουν, να το ξεφυλλίσουν, να το διαβάσουν, να παρουσιάσουν κάποιες σελίδες του, να ασχοληθούν με κάποιο συγγραφέα. Επίσης φιλοδοξούμε να τους προσφέρουμε ένα περιβάλλον ζεστό κι ευχάριστο, ένα  χώρο ψυχαγωγίας και αποσυμπίεσης, διαφοροποιημένο από  τη σχολική τάξη και το σχολικό μάθημα. Οραματιζόμαστε μέσα από διάφορες δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, μέσα από το παιχνίδι και την αισθητική απόλαυση να καλλιεργήσουμε μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, ενθάρρυνσης, αυθορμησίας, συνεργασίας και επικοινωνίας, αρχές δηλαδή  που θα ενισχύουν τη σχέση των παιδιών με το βιβλίο και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε και ελπίζουμε όλοι εσείς να σταθείτε αρωγοί και συμπαραστάτες μας. Ήδη έχουμε απευθυνθεί σε εκδοτικούς οίκους για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας και ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ανάλογη ανταπόκριση. Επίσης έχει ενημερωθεί και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων που πάντα βρίσκεται δίπλα μας και μας στηρίζει σε κάθε μας προσπάθεια. Ακόμη και οι μαθητές μας πρόσφεραν εθελοντικά ένα δικό τους βιβλίο, καθώς περιμένουν με ανυπομονησία να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο μαγικό, άγνωστο και ανεξερεύνητο κόσμο του βιβλίου. Μάλιστα με τη βοήθεια του καθηγητή της Τεχνολογίας , κο Πλαβό Ελευθέριο θα φιλοτεχνήσουν μαζί ένα έργο εμπνευσμένο από την εκπαίδευση των παιδιών στην αρχαία Αθήνα, ενώ σε άλλο τοίχο της αίθουσας θα γράψουν γνωστά αποφθέγματα αρρχαίων συγγραφέων, αλλά και στίχους ή λόγια από έργα Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων.

Όπως αντιλαμβάνεσθε κάθε βοήθεια και στήριξη θα είναι πολύτιμη για εμάς.

Θα μας δώσει δύναμη και ενέργεια για να συνεχίσουμε?

Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

Ο Διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Πτελεού

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια

Σταθάκη Φωτεινή -  Φιλόλογος